Tapenada z czarnych oliwek i anchois

    Tapenada z czarnych oliwek i anchois

    2polubienia
    5godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty przepis na pastę z oliwek. Nie zapomnijcie moczyć anchois przez 5 godzin. Kiedyś chciałem zrobić ją na szybko i nie moczyłem anchois..., ale niestety wyszła tak słona, że nie dało się jej zjeść!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 filetów anchois
    • 200 g czarnych oliwek bez pestek
    • 4 łyżki kaparów
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 150 ml oliwy z oliwek
    • czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. Moczyć anchois w zimnej wodzie przez 5 godzin. Wyjąć z wody i osuszyć na ręcznikach papierowych.
    2. Do blendera włożyć anchois, czosnek, kapary, oliwki, oliwę i pieprz. Miksować w trybie pulsacyjnym, ale nie zmiksować zbyt drobno, tylko tak, żeby w paście były wyczuwalne kawałeczki oliwek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis