Tort czekoladowy z wiśniami

    Tort czekoladowy z wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    4godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Klasyczny czekoladowy tort z masą wiśniową! Czekoladowy biszkopt nasącza się w syropie z wiśniówki, a następnie przekłada masą wiśniową, wiśniami i bitą śmietaną. Wyśmienity na specjalne okazje.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 100 g mąki pszennej
    • 125 g cukru
    • 10 g cukru waniliowego
    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 100 g stopionej czekolady deserowej
    • Syrop
    • 50 g cukru
    • 1 łyżka wody
    • 2 łyżeczka kirszu lub wiśniówki
    • Masa wiśniowa
    • 50 g masła
    • 50 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 2 łyżeczka kirszu lub wiśniówki
    • Inne
    • wiśnie w syropie lub w alkoholu
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • 250 ml śmietany tortowej (48%)
    • wiórki czekoladowe do dekoracji tortu (czekoladę można zetrzeć na tarce)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Biszkopt: w dużej misce zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
    3. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Wmieszać je do stopionej czekolady. Połączyć z masą z żółtek.
    4. Formę na suflet posypać mąką i wlać do niej ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (nóż wbity w ciasto powinien wyjść z niego czysty). Wyjąć z formy i ostudzić.
    5. Syrop: do rondelka wlać 1 łyżkę wody i dodać cukier. Podgrzewać, aż syrop zacznie się gotować. Wmieszać kirsz i podgrzewać jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
    6. Za pomocą dużego noża do chleba pokroić biszkopt w poziomie na 3 części. Każdą warstwę nasączyć w w 1/3 syropu. Odstawić, aby ostygły.
    7. Masa wiśniowa: zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodać żółtka i kirsz. Miksować, aż masa będzie kremowa i gładka. Odstawić.
    8. W osobnej misce ubić śmietanę z 2 łyżeczkami cukru. Odstawić.
    9. Sposób złożenia: pierwszą warstwę biszkoptu przełożyć na duży talerz, posmarować 1/2 kremu wiśniowego. Na kremie ułożyć połowę wiśni i pokryć je 1/3 bitej śmietany.
    10. Na śmietanie ułożyć drugą część biszkoptu. Posmarować pozostałym kremem, na tym ułożyć wiśnie i przykryć 1/3 bitej śmietany.
    11. Na tym ułożyć ostatni biszkopt, a na nim rozsmarować pozostałą bitą śmietanę. Udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki (ale na maksimum 48 godzin).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis