Najlepsza quiche lorraine

    Najlepsza quiche lorraine

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 8 osób

    To szybkie i pyszne danie. Wewnątrz kruchego ciasta znajduje się nadzienie z boczku, szynki, sera gruyere i jajek. Doskonała na obiad, albo na wynos jako lunch do pracy albo do szkoły.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szczypta suszonej bazylii
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania formy
    • 100 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 200 g startego sera comté lub gruyere
    • 250 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
    • 3 jajka
    • 400 ml creme fraiche
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Boczek podsmażyć na patelni i odstawić na ręczniki papierowe.
    2. Jajka roztrzepać w misce. Dodać 1/2 startego sera, śmietanę, sól, pieprz i bazylię. Wymieszać.
    3. Posmarowaną olejem formę do tarty wyłożyć kruchym ciastem. Równomiernie ponakłuwać ciasto widelcem.
    4. ciasto posypać szynką i boczkiem, a następnie wlać masę jajeczną. Posypać pozostałym serem i piec przez 40 minut, aż quiche się zetnie i będzie mieć złocisty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis