Najlepsza quiche ze szpinakiem

    Najlepsza quiche ze szpinakiem

    12polubień
    50min.


    Zrobione przez 15 osób

    Ta szpinakowa quiche jest gotowa w mgnieniu oka! Należy do niej użyć jak najlepszej jakości kruchego ciasta. Jest raczej lekka, bo nie zawiera tłustej śmietany ani sera, które występują w innych przepisach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 4 jajka
    • 450 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego z nadmiaru wody
    • 220 g creme fraiche
    • 1 szczypta świeżych liści tymianku
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Rozwałkować lub rozwinąć ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Pozostałe składniki porządnie wymieszać w misce. Wlać masę na ciasto.
    3. Piec przez 40 minut, aż się zetnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    EugeniaIzydor
    autor:
    5

    Bardzo prosta wersja, ale mysle ze lepiej by bylo podsmarzyc pierw szpinak na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku. Pozdrawiam. - 06 paź 2013

    Amieszka
    autor:
    0

    Zgadzam się z poprzednim komentarzem. Przepis słaby - ciasto z torebki i sam szpinak bez dodatków. Słabo. - 04 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis