Sałatka z buraczków z sosem balsamicznym

    Sałatka z buraczków z sosem balsamicznym

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka z ugotowanych, chrupiących buraczków, którą bardzo prosto się przygotowuje. Ulubiona w mojej rodzince!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże, surowe buraki
    • garść mieszanych liści sałaty (na osobę)
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka świeżej, posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Włożyć buraczki do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez 20 minut, aż będą miękkie.
    2. Buraki obrać i pokroić w kostkę - ostrożnie, sok z buraków farbuje wszystko w koło na różowo!
    3. Wymieszać pokrojone buraczki z liśćmi sałaty, polać octem balsamicznym i posypać natką pietruszki.
    4. Schłodzić przed podaniem.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis