Kotlety mielone z ziemniakami

    (2)

    Te kotlety mielone są niesamowicie proste, ale naprawdę smaczne. To też świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Można je podawać do wszystkiego, można je też po usmażeniu zamrozić.


    Zrobione przez 13 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mielonego mięsa wołowego
    • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 800 g ziemniaków, ugotowanych i rozgniecionych
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wymieszać mięso rękoma w dużej misce. Dodać rozgniecione ziemniaki i wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Umyć dobrze ręce.
    3. Mąkę wysypać na talerz, a żółtka wbić do płytkiej miseczki i roztrzepać.
    4. Obtoczyć dłonie w mące, a następnie nabierać po łyżce mieszaniny i formować kulkę. Kulki wkładać do mąki.
    5. Obtaczać w mące, a następnie w żółtkach. Smażyć na teflonowej patelni na 1 łyżce oleju na średnim ogniu przez 10 minut.
    6. Przygotować po około 2 kotlety na osobę. Podawać z zieloną sałatą.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)