Chili con carne z fasolą i warzywami

    Chili con carne z fasolą i warzywami

    6polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Doskonale rozgrzewa zimą. Mielona wołowina jest tu duszona z marchewką, papryką, pieczarkami i czerwoną fasolą w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Podawać z ryżem, chlebem kukurydzianym lub z ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula grubo posiekana
    • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
    • 100 ml wody
    • 2 marchewki pokrojone w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 250 g pieczarek
    • 265 g czerwonej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 3 steki wołowe, zmielone w maszynce
    • 3 łyżki chili
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 4 duże pomidory pokrojone w ćwiartki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dużym rondlu na małym ogniu rozgrzać olej. Podsmażyć w nim cebulę i czosnek. Przykryć i smażyć przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. Pokruszyć mięso na talerzu, a następnie wrzucić do rondla i dobrze wymieszać. Przykryć i smażyć przez 10 minut.
    3. Dodać fasolę, pomidory, warzywa, wodę, sól, paprykę i chili w proszku. Wymieszać, przykryć i dusić przez 1 godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis