Ozór wołowy z sosie pomidorowym z ogórkami kiszonymi

    Ozór wołowy z sosie pomidorowym z ogórkami kiszonymi

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ozór wołowy jest szalenie niedoceniany - a przecież jest niesamowicie delikatny i pełny smaku! Kiedyś jadłam to danie w restauracji i tak mi posmakowało, że poprosiłam mamę, aby mi je odtworzyła w domu. Trzeba je dość długo dusić, ale nie wymaga zbyt wiele przygotowania. Podaję je z ryżem lub ugotowanymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ozór wołowy
    • 1 marchew
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 cebula
    • 1 pęczek przypraw (natka pietruszki, tymianek, liście selera, itp.)
    • 4 l zimnej wody
    • 70 g koncentratu pomidorowego
    • 30 g masła
    • 3 łyżki mąki
    • 10 małe ogórki kiszone, pokrojone w cienkie plasterki
    • 500 ml bulionu wołowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Do dużego garnka włożyć ozór wołowy, marchew, seler, cebulę i przyprawy, a następnie zalać 4 l wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na małym lub średnim ogniu przez 2,5 godziny.
    2. Wyjąć ozór z bulionu i oczyścić (usnąć skórę i ziarniste fragmenty na końcu). Pokroić w plasterki i odstawić, aby ostygł.
    3. W średnim rondelku na małym ogniu stopić masło, a następnie wmieszać mąkę i smażyć przez minutę. Stopniowo dodawać bulion, stale mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i ogórki. Dodać ozór i pokryć plasterki mięsa sosem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis