Gulasz wołowy na czerwonym winie

    Gulasz wołowy na czerwonym winie

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Wołowina w tym gulaszu rozpływa się w ustach, a to dlatego, że dusi się ją przez 2 godziny w czerwonym winie z pieczarkami, boczkiem i marchewką. To idealny posiłek na chłodne dni.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 butelka (750 ml) czerwonego wina
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 250 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 500 g pieczarek
    • 750 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
    • 750 g marchewki pokrojonej w plasterki
    • 1 pęczek przypraw (pietruszka, liść laurowy i tymianek)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W dużym, żeliwnym rondelku podsmażać przez 5 minut boczek.
    2. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut. Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut.
    3. Dodać czerwone wino, pieczarki, marchew i przyprawy. Przykryć rondel i dusić na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
    4. W razie potrzeby zdjąć pokrywkę i zredukować sos, aby był tak gęsty, że będzie pozostawał na tylnej części łyżki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis