Boeuf bourguignon z warzywami

    Boeuf bourguignon z warzywami

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto moja wersja wołowiny bourguignon. Zawsze dodaję sporo czosnku i wino dobrej jakości. Podawać z puree ziemniaczanym lub z chrupiącym chlebem. Najlepiej smakuje następnego dnia, więc warto ją przygotować zawczasu, zwłaszcza jeśli spodziewamy się gości. Dobrze się zamraża.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
    • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
    • 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 500 g pieczarek
    • 500 ml czerwonego wina o pełnym bukiecie smaku
    • 2 kostki rosołowe
    • 2 marchewki pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać zgnieciony czosnek i cebulę i smażyć, aż zmięknie, ok. 5 minut. Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut, aż się przyrumieni.
    2. Dodać paprykę, pomidory, marchew i czerwone wino. Rozpuścić w tym kostki rosołowe i gotować przez kilka minut, a następnie dodać pieczarki
    3. Dusić przez około 1 godzinę na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis