Stir fry z wołowiną i papryką

    Stir fry z wołowiną i papryką

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To łatwiutkie danie z kilkoma zwyczajnymi składnikami, ale doskonałe na obiad w ciągu tygodnia. Podawać z ryżem. Pod koniec smażenia można dodać inne składniki, na przykład posiekany szczypiorek, nasiona sezamu, itp. Najlepiej smażyć w woku, ale można też użyć dużej patelni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 500 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski
    • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
    • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
    • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W woku lub w dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czerwoną paprykę i wołowinę. Smażyć przez około 7 minut.
    2. Dodać ziele angielskie i sos sojowy. Smażyć, mieszając przez jeszcze 1 minutę. Posypać posiekaną natką pietruszki.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis