Gulasz wołowy z pieczarkami
1 / 1 Zdjęcie:  annef
Następne

Gulasz wołowy z pieczarkami

Bardzo zdrowy i sycący gulasz, doskonały na jesienne i zimowe obiady. Mięso wołowe dusi się z pieczarkami i marchewką w dobrze doprawionym sosie. Podawać z ziemniakami i chlebem.

annef

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę
  • 1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 kostki bulionowe (wołowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 marchewki pokrojone w plasterki
  • 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

  1. W dużej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aby zmiękła (ok. 5 minut).
  2. Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Dodać pieczarki, marchew, paprykę, pomidory, koncentrat, kostki rosołowe i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszać.
  4. Przykryć i dusić na małym ogniu przez co najmniej 90 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie