Gulasz wołowy z pieczarkami

    Gulasz wołowy z pieczarkami

    7polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 20 osób

    Bardzo zdrowy i sycący gulasz, doskonały na jesienne i zimowe obiady. Mięso wołowe dusi się z pieczarkami i marchewką w dobrze doprawionym sosie. Podawać z ziemniakami i chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 1 kg wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę
    • 1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 kostki bulionowe (wołowe)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 marchewki pokrojone w plasterki
    • 500 g pieczarek pokrojonych w plasterki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aby zmiękła (ok. 5 minut).
    2. Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Dodać pieczarki, marchew, paprykę, pomidory, koncentrat, kostki rosołowe i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszać.
    4. Przykryć i dusić na małym ogniu przez co najmniej 90 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis