Crème patissière czyli krem waniliowy

    Crème patissière czyli krem waniliowy

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Oto mój przepis na podstawowy krem waniliowy, czyli crème patissière. To bardzo przydatny przepis, bo kremu uzywam do deserów, ciast i tart owocowych.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 litr mleka
    • 1 laska wanilii, przepołowiona
    • 150 g cukru
    • 6 żółtek
    • 100 g przesianej mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondlu na średnim ogniu pogrzać mleko z wanilią.
    2. W misce ubić cukier z żółtkami, aż powstanie blada, kremowa masa. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać trzepaczką, aż masa będzie gładka. Dodać połowę ciepłego mleka i dobrze wymieszać. Przelać całość do rondelka z resztą mleka i powoli doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zdjąć z ognia gdy mieszanina zgęstnieje.
    3. Aby na kremie nie powstał kozuch należy na wierzchu położyć kawałek masła i pozwolić, aby tak ostygł.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis