Podstawowy omlet francuski

    (1)

    Ten omlet jest niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka. Jeśli białka będą ubite na sztywno - omlet będzie cudownie lekki. Można go na koniec posypać posiekanymi świeżymi ziołami.


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 świeżych jaj
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Żółtka wbić do jednej miski, a do drugiej wbić białka.
    2. Ubić żółtka. Białka ubić na sztywno.
    3. Do żółtek stopniowo dodawać białka, aby powstała puszysta i gładka masa. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Na dużym ogniu rozgrzać dużą, teflonową patelnię, dodać oliwę i smażyć omlet przez 7 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)