Zaloguj się Zarejestruj się

Prosty biszkopt

Moja babcia piekła to ciasto co niedzielę dla swoich dzieci i wnuków. Podawała je z dżemem domowej roboty i z herbatką, a wtedy wszyscy zbieraliśmy się przy stole kuchennym i opowiadaliśmy sobie różne ciekawe historie. Podaję jej przepis tak, jak go zapamiętałem. Jedyna różnica jest taka, że ja używam formy silikonowej, która mi bardzo ułatwia życie!

Anizou

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • cukru tyle samo ile ważą jajka
  • tyle samo mąki
  • tyle samo solonego masła (najlepiej takiego z solą morską gruboziarnistą)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Wyjąć masło z lodówki i pozostawić, aby zmiękło.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  3. Zważyć jajka i zanotować ich wagę. Oddzielić białka od żółtek. Zważyć mąkę, cukier i masło, aby każde ważyło tyle samo ile ważą 4 jajka.
  4. Żółtka wlać do miski i dodać cukier. Ubić trzepaczką na bardzo bladą, kremową masę (można użyć miksera). Ubijać przez około 5 minut.
  5. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać miękkie masło i dobrze wymieszać.
  6. Do miski z białkami dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno.
  7. Dodać białka do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
  8. Przelać ciasto do okrągłej silikonowej formy (nie trzeba jej smarować masłem ani posypywać mąką) Zamiast tego można użyć zwykłej blaszki, ale trzeba ją nasmarować masłem i posypać mąką.
  9. Piec przez 30 minut, aż się lekko przyrumieni.
  10. Wyjąć z piekarnika, ostudzić,a następnie wyjąć z foremki.
  11. Podawać z dżemem, bitą śmietaną, lodami waniliowymi, świeżymi owocami, czekoladą, itp. Brzegi ciasta powinny być nieco chrupiące - jak dla mnie to jest najlepsza część!!!

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie