Babeczki bananowe z kajmakiem

    Babeczki bananowe z kajmakiem

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo miękkie babeczki bananowe udekorowane polewą kajmakową. W supermarketach można kupić gotową masę kajmakową, co ułatwia wykonanie przepisu. W razie czego można je po prostu udekorować polewą karmelową.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 cupcakes

    • 460 g rozgniecionych bananów
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 300 g mąki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 170 g masła o temperaturze pokojowej
    • 240 g cukru
    • 3 duże jajka, roztrzepane
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 350 ml maślanki
    • Polewa kajmakowa
    • 125 g kajmaku
    • 100 ml śmietany 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Babeczki: rozgrzać piekarnik do 140 C. Formę do babeczek lub muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
    2. Rozgniecione banany wymieszać z sokiem cytrynowym i odstawić. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą.
    3. W innej misce wymieszać masło z cukrem na kremową masę. Dodać roztrzepane jajka i wanilię i wymieszać.
    4. Wmieszać suche składniki na przemian z maślanką (zaczynając i kończąc na mące) i bananami.
    5. Przelać mieszaninę do foremek i piec przez 30 minut, obserwując je od czasu do czasu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić i dekorować polewą karmelową.
    6. Polewa kajmakowa: w małym rondelku wymieszać kajmak ze śmietaną. Podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie jednolita kremowa masa.
    7. Dekorować babeczki ciepłą polewą i podawać. Znikną w sekundę, zobaczycie!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Kocham kajmak - 23 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis