Kiełbasa zapiekana z puree ziemniaczanym

    Kiełbasa zapiekana z puree ziemniaczanym

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego dnia ziemniaków i kiełbasy. Na warstwie z puree ziemniaczanego układa się posiekaną kiełbasę, sos pomidorowy, ser, kolejną porcję puree ziemniaczanego i jeszcze więcej sera i zapieka się to wszystko razem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 150 ml sosu passatalub innego sosu pomidorowego
    • 500 g startego sera gruyere lub parmezanu
    • 75 g posiekanej świeżej natki pietruszki
    • ugotowana kiełbasa
    • puree ziemniaczane
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Naczynie żaroodporne wysmarować ząbkiem czosnku, a następnie lekko posmarować oliwą.
    3. W robocie kuchennym zmiksować (ale nie zbyt drobno) cebulę z kiełbasą, pozostałym czosnkiem i pietruszką.
    4. W naczyniu ułożyć warstwę puree, a na to położyć warstwę kiełbasy. Przykryć sosem pomidorowym i posypać startym serem.
    5. Oprószyć pieprzem i ułożyć na wierzchu kolejną warstwę ziemniaków. Posypać grubą warstwą żółtego sera i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, a następnie włączyć funkcję grilla, aby wierzch się ładnie przyrumienił.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis