Łosoś teriyaki

    Łosoś teriyaki

    10polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Łosoś teriyaki po japońsku to wyjątkowa potrawa. Japoński sos do marynowania – teriyaki – można kupić w dobrych supermarketach i sklepach z orientalną żywnością.

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety łososia po 150 g każdy
    • 5 łyżek sosu teriyaki
    • 5-cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w słupki
    • 150 ml oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Włożyć łososia do płytkiego, niemetalowego naczynia i zalać sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. W małym rondlu rozgrzać olej słonecznikowy i wrzucić imbir. Smażyć 1–2 minuty, aż przyrumieni się na złocisty kolor i będzie chrupiący. Wyjąć z rondelka łyżką cedzakową i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    3. Rozgrzać patelnię grillową, aż zacznie dymić. Wyjąć łososia z marynaty i wrzucić skórą do dołu na patelnię. Smażyć 2–3 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 1–2 minuty (ryba nie może być surowa w środku).
    4. Przełożyć na talerze. Ułożyć na każdej porcji chrupiący imbir. Wlać do rondelka marynatę i gotować 1–2 minuty. Polać nią łososia i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 17 gru 2014

    autor:
    0

    Bardzo dobry łosoś. - 14 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis