Pieczony pudding czekoladowy

    Pieczony pudding czekoladowy

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Bardzo prosty pudding czekoladowy, który najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. To jakby połączenie murzynka z budyniem czekoladowym. Zwykle ma się pod ręką wszystkie składniki, więc jest doskonały, kiedy napadnie cię chrapka na czekoladę!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 140 g masła
    • 280 g mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę
    • 8 jajek (oddzielić białka od żółtek)
    • 250 g cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W rondelku stopić masło na bardzo małym ogniu, dodając kostki czekolady po jednej na raz. Stale mieszać. Kiedy mieszanina będzie gładka i kremowa, zdjąć z ognia i ostudzić.
    2. Dodać do mieszaniny żółtka, po jednym na raz, dobrze mieszając. Następnie dodać cukier i mąkę.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    4. W misce ubić białka na sztywno, a następnie dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać.
    5. Przelać całość do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i piec przez 30-35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis