Kalafior zapiekany z szynką

    Kalafior zapiekany z szynką

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kalafior z szynką zapiekany w kokilkach jest pyszny i prosty i tworzy doskonałą przystawkę. Świetny na zimowe przyjęcie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g kalafiora pokrojonego na różyczki
    • 150 ml śmietany 18%
    • 3 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • 180 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 6 łyżeczek startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Kalafior gotować w osolonej wodzie na średnim ogniu przez 10 minut, aż zmięknie.
    3. Odcedzić go i włożyć do miski robota kuchennego. Dodać śmietanę, jajka, mąkę, 4 łyżki startego sera, sól i pieprz. Wymieszać na gładką masę. Dodać szynkę.
    4. Przelać mieszaninę do kokilek wysmarowanych masłem. Posypać każdą 1 łyżeczką startego parmezanu. Piec przez 45 minut. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis