Pieczone jabłka z dżemem jeżynowym

    Pieczone jabłka z dżemem jeżynowym

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Prosty przepis na pyszny deser! Dżem może być o dowolnym smaku. Udekorować posiekanymi orzechami albo podawać z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 jabłek
    • 20 g masła
    • dżem jeżynowy
    • 1 łyżka miodu
    • 2-3 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Do środka jabłek nałożyć dżemu.
    3. Masło włożyć do miseczki i wstawić na 5 sekund do mikrofalówki, aby się stopiło. Posmarować tym jabłka.
    4. Do miski dodać miód i 2-3 łyżki gorącej wody, wymieszać. Przelać mieszaninę do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis