Quiche z boczkiem, szpinakiem i serem kozim

    Quiche z boczkiem, szpinakiem i serem kozim

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ta quiche Cię nie rozczaruje. Jest dość prosta i smakuje wspaniale. Podawać z sałatką na lunch albo na obiad. Można ją też zabrać ze sobą na piknik albo do pracy na lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg mrożonego, siekanego szpinaku
    • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
    • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania formy
    • 150 g sera koziego
    • 2 jajka
    • 200 ml śmietany 18%
    • 4-6 cienkich plasterków boczku
    • 75 g startego sera Gruyere (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wysmarować olejem formę do tarty lub naczynie żaroodporne, a następnie wyłożyć je ciastem. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem.
    3. Ułożyć na cieście boczek, tworząc kształt gwiazdy. Odstawić.
    4. Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię. Dodać szpinak i podgrzewać przez około 15 minut, aż się rozmrozi i woda wyparuje. Odcedzić i nieco przestudzić.
    5. W międzyczasie roztrzepać jajka w dużej misce. Wmieszać śmietanę, sól, pieprz i szpinak.
    6. Wylać tę mieszaninę na boczek, a na wierzchu ułożyć plastry sera koziego (ułożyć je w koło i jeden na środku). Posypać serem Gruyere.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż z wierzchu będzie rumiana.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    pięknie wygląda! - 20 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis