Quiche z boczkiem i cebulą

Pyszna i prosta quiche. Można do niej użyć innego rodzaju sera niż podano w przepisie. Comte pasuje idealnie do cebuli, ale można też użyć sera koziego. W takim przypadku należy położyć plasterki sera koziego na wierzchu quiche jeszcze przed włożeniem jej do piekarnika.

emma

Składniki

ilość porcji: 4 

  • Kruche ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody
  • Nadzienie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g cebuli pokrojonej w plastry
  • 80 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 200 ml creme fraiche
  • 100 g startego sera Comté

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Przygotować kruche ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę z masłem i solą, a następnie wmieszać 50 ml wody.
  2. Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  4. Rozwałkować ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, a następnie wyłożyć nim formę do tarty lub naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm.
  5. Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na nie suszony groch. Piec przez 12 minut.
  6. W międzyczasie przygotować nadzienie: podgrzać oliwę w patelni na średnim ogniu, dodać cebulę i bekon i smażyć przez 7-8 minut, stale mieszając.
  7. Remove the pastry case from the oven (leave the oven on). Remove the parchment and the beans. Spoon the onion mixture over the pastry case.
  8. W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, śmietanę i ser. Wylać tę masę na upieczony spód i piec przez 25 minut.
  9. Quiche powinna być z wierzchu złotobrązowa. Podawać na ciepło lub na zimno.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie