Stir-fry z kurczaka i bazylii

    Stir-fry z kurczaka i bazylii

    3polubienia
    13min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smażonego kurczaka z bazylią w stylu azjatyckim szybko się przygotowuje, smaży i szybko znika ze stołu. Polecam!

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi kurczaka bez skóry, pokrojone w paseczki
    • 2 czerwone papryki
    • 1 mały pęczek tajskiej bazylii
    • 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
    • sól i mielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Pokroić piersi kurczaka na paseczki ostrym nożem. Przekroić papryki na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
    2. Rozgrzać oliwę w woku lub na dużej patelni. Wrzucić kurczaka i paprykę. Smażyć na dużym ogniu, szybko mieszając, przez około 3 minuty. Kurczak powinien się przyrumienić i nie być surowy wewnątrz.
    3. Doprawić do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Porwać listki bazylii na kawałki. Wrzucić do kurczaka i papryki. Szybko wymieszać. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis