Autentyczna sałatka nicejska

    Autentyczna sałatka nicejska

    8polubień
    20min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszna, sycąca sałatka - idealna na lato! Koniecznie trzeba do niej użyć najświeższych jaj, pomidorów i oliwek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 jajek
    • 1 ogórek, obrany
    • 8 pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 50 g świeżej natki pietruszki, posiekanej
    • 1 puszka tuńczyka w oleju
    • 10 oliwek
    • 8 filetów anchois
    • Sos vinaigrette
    • 3 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondlu zagotować wodę, dodać jajka i gotować przez 10 minut. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Obrać i pokroić w ćwiartki.
    2. Do miski włożyć pokrojony w kostkę ogórek, pomidory, seler, zieloną paprykę, ugotowane jajka i pietruszkę - wymieszać. Dodać tuńczyka, oliwki i anchois.
    3. Przygotować vinaigrette: widelcem wymieszać oliwę z octem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z warzywami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis