Pakora z bakłażana z sosem miętowo-kolendrowym

    Pakora z bakłażana z sosem miętowo-kolendrowym

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pakora to potrawa z Indii przygotowana z bakłażana - jest lekko pikantna i pełna smaku. Dip, w którym zanurza się smażone kawałki bakłażana jest lekki i świeży, i studzi nieco ostry smak pakory. To doskonały dodatek do przyjęć w stylu hinduskim.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g mąki z ciecierzycy
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, zmiażdżonych
    • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki nasion kardamonu, zmiażdżonych
    • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 ml wody
    • olej roślinny do głębokiego smażenia
    • 4 bakłażany, obrane i pokrojone w cienkie plastry
    • Sos
    • 25 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 25 g świeżej mięty, drobno posiekanej
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 1 łyżeczki świeżo startego imbiru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 jogurt naturalny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Przygotować sos mieszając kolendrę z miętą, kuminem, curry, imbirem, sokiem z cytryny, jogurtem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
    2. W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy z sodą, przyprawami, solą i pieprzem. Stopniowo dodawać 300 ml wody i wymieszać całość trzepaczką, aby uzyskać jednolite, gęste ciasto.
    3. W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Gdy będzie bardzo gorący, zanurzać kawałki bakłażana w cieście i kłaść na olej. Smażyć na rumiano przez kilka sekund. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręczniki papierowe. Podawać na ciepło z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis