Szparagi z bekonem i jajkami w koszulkach

    Szparagi z bekonem i jajkami w koszulkach

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ta sałatka jest daniem popisowym mojego męża. Smakuje wspaniale z ciepłym, chrupiącym chlebem. Można ją podać jako przystawkę, albo nałożyć większą porcję, aby posłużyła za lunch. Na przystawkę wystarczy po 1 jajku na osobę, wówczas z tego przepisu wyjdzie 8 porcji. Można do niej użyć gotowego sosu vinaigrette, albo zrobić go samodzielnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g szparagów, umytych i przyciętych
    • 1 łyżka masła
    • 8 plastrów bekonu pokrojonych w kostkę
    • 8 jajek
    • 1 łyżeczka octu
    • 4 łyżki sosu vinaigrette
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na patelni podsmażać szparagi na 1 łyżce masła przez 2 minuty. Szparagi powinny być miękkie, ale nadal lekko chrupiące.
    2. Na patelnię dodać boczek i podsmażyć, aby był chrupiący.
    3. Ugotować jajka w koszulkach: w garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu. Jajka wbić ostrożnie do filiżanki, a następnie, również bardzo delikatnie, wrzucać je do wrzącej wody. Gotować przez 3 minuty, aż białko się zetnie.
    4. Szparagi porozkładać po równo na 4 talerzach, dodać na każdy talerz po 2 jajka, a następnie dodać boczek, 1 łyżkę vinaigrettu i doprawić solą i pieprzem.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis