Szparagi z sosem gribiche

    Szparagi z sosem gribiche

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moja rodzina uwielbia szparagi, więc często podaję je z tym sosem. Kiedy mam chęć na nieco odmiany, po prostu używam białych i zielonych szparagów. Wtedy mam kolorowy posiłek, który smakuje doskonale!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g szparagów - umytych i obranych
    • Sos
    • 2 łyżki musztardy
    • 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane
    • 1 łyżka oleju
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
    • 5 korniszonów, drobno posiekanych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Przygotować sos mieszając dobrze wszystkie składniki. Wstawić do lodówki aż do czasu podania.
    2. Szparagi włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, doprawić solą i gotować na średnim ogniu aż zmiękną - przez około 15 minut.
    3. Odstawić, aby lekko przestygły, podawać z sosem.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis