Zupa-krem ze szparagów

    Zupa-krem ze szparagów

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę zupę gotuje się w szybkowarze w mgnieniu oka. Jest jedwabiście gładka. Podawać ze świeżym chlebem posmarowanym sporą ilością masła.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ziemniak, obrany i pokrojony na ćwiartki
    • 1 łyżka crème fraiche (opcjonalnie)
    • 2 ząbki czosnku, obrane
    • 200 ml mleka (lub do smaku)
    • 200 ml wody
    • 350 g szparagów
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Odciąć twardsze części szparagów, a następnie pokroić każdego szparaga na 3 części.
    2. Włożyć szparagi, ziemniaka i czosnek do szybkowaru, dodać 200 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 15 minut.
    3. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę, aby ciśnienie w szybkowarze się wyrównało. Zdjąć pokrywkę.
    4. Dodać mleko i zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dostosować ilość mleka tak, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Dodać creme fraiche i wymieszać. Doprawić do smaku.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis