Sos morelowy

    Sos morelowy

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uwielbiam morele. Ten szybki sos morelowy jest bardzo prosty i można go jeść z jogurtem i musli na śniadanie, albo dodać go do budyniu lub do lodów. Jeśli nie masz morelowej brandy - możesz użyć zwykłej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka masła
    • 12 moreli, usunąć pestki, resztę posiekać
    • 2 łyżeczki morelowej brandy
    • 80 g cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku na średnim ogniu stopić masło. Dodać morele, brandy i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    2. Zdjąć z ognia i przelać sos do słoika. Chwilę studzić, a następnie przechowywać w lodówce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis