Clafoutis z morelami

    Clafoutis z morelami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    To trochę inna wersja klasycznego francuskiego deseru. Zamiast wiśni dodaje się morele, a dodatkowo smak wzbogaca śmietana. Doskonały na lato!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania naczynia
    • 100 ml mleka
    • 100 ml śmietany 18%
    • 115 g cukru
    • 12 dużych, dojrzałych moreli
    • 3 jajka
    • 60 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Morele umyć, usunąć pestki. Pokroić każdą na 6 "klinów" i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
    2. W misce wymieszać mąkę z 110 g cukru i z solą. Mieszając, stopniowo dodawać jajka, zimne mleko i śmietanę. Polać tym morele i piec przez około 45 minut, aż się przyrumieni.
    3. Tuż przed podaniem posypać pozostałym cukrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis