Tarta morelowa z migdałami

    Tarta morelowa z migdałami

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ta fantastyczna tarta sprawi, że poczujesz się jak prawdziwy mistrz kuchni, ale nie martw się, jest bardzo prosta. Zamiast cukru waniliowego można dodać 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 100 g masła
    • 100 g cukru
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 500 g moreli (usunąć pestki, resztę pokroić w kostkę)
    • 125 g zmielonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać lekko mąką. Wyłożyć ciastem francuskim.
    3. W rondelku, na średnim ogniu, stopić masło. Przelać do miski, dodać cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy; wymieszać.
    4. Spód w formie posypać mielonymi migdałami. Na nich ułożyć morele, a następnie polać mieszaniną z jajkiem.
    5. Piec przez około 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis