Tarta z morelami i migdałami

    Tarta z morelami i migdałami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 9 osób

    Uwielbiam piec tę tartę morelową gdy jest sezon na morele. Dodatek sera ricotta sprawia, że krem migdałowy ma delikatniejszy i bardziej wyrafinowany smak. Bardzo prosty deser, który moja rodzina uwielbia.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 90 g masła o temperaturze pokojowej
    • 75 g cukru
    • 2 łyżki miodu
    • 30 g mąki pszennej
    • 100 g mielonych migdałów
    • 175 g sera ricotta
    • 1 jajko
    • 50 ml rumu
    • 500 g moreli (umyć, usunąć pestki, przekroić na pół)
    • 90 g blanszowanych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę do tarty wyłożyć kruchym ciastem i odkroić jego nadmiar.
    2. W misce zmiksować masło z cukrem i miodem. Dodać mąkę, mielone migdały, ricottę, jajko i rum. Porządnie wymieszać na gładką masę.
    3. Wlać krem na ciasto w blasze i wyrównać wierzch szpatułką. Na kremie ułożyć morele (skórką do góry) i delikatnie docisnąć.
    4. Posypać tartę blanszowanymi migdałami i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis