Tarta jabłkowa na francuskim cieście

    Tarta jabłkowa na francuskim cieście

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Do tej tarty najlepiej pasują jabłka "gala" - są soczyste, słodkie i chrupiące! Moi znajomi uwielbiają mnie odwiedzać, kiedy upiekę to ciasto. Jeśli nie masz cukru waniliowego możesz dodać łyżeczkę aromatu waniliowego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 6 jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 100 ml mleka
    • 200 ml creme fraiche
    • 125 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Naczynie żaroodporne lub formę do tarty wyłożyć ciastem. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na cieście ułożyć plasterki jabłka i posypać cynamonem.
    2. Pozostałe składniki wymieszać w misce i polać tą mieszaniną jabłka.
    3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C aż się przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis