Galaretka jabłkowa z miętą

    Galaretka jabłkowa z miętą

    1polubienie
    4godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jabłka i mięta to świetne połączenie. Podaję tę galaretkę do pieczeni jagnięcej, ale pasuje też do pieczonej wieprzowiny lub wołowiny.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 jars

    • 1 kg jabłek - obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych
    • 1 litr wody
    • 50 g drobno posiekanej świeżej mięty
    • 500 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Do dużego rondla włożyć jabłka, dodać 2 łyżki wody i gotować przez 20 minut na małym lub średnim ogniu. Przełożyć jabłka łyżką na duże sito i odstawić, aby sok ściekł do miski. (Odstawić na jakieś 3 godziny).
    2. Do rondla włożyć miętę i dodać 1 litr wody; doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.
    3. Dodać odcedzony sok z jabłek i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 40 minut, stale mieszając. Przelać do wyparzonych słoików.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis