Tarta z jabłkami i pigwą

    Tarta z jabłkami i pigwą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 17 osób

    To fantastyczna alternatywa dla szarlotki. Kruche ciasto napełnione jest puree z pigwy, a na wierzchu ułożone są plasterki jabłka, a wszystko razem jest cudownie zapieczone.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • sok z 1 cytryny
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 100 g cukru
    • 4 duże jabłka Granny Smith
    • 4 owoce pigwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Obrać owoce pigwy i pokroić na małe kawałeczki. Gotować w rondelku z dodatkiem 1 łyżki wody na małym ogniu przez 20 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    3. Przełożyć pigwę do robota kuchennego i zmiksować. Dodać 60 g cukru i sok z cytryny.
    4. Naczynie żaroodporne lub blachę do tarty wyłożyć kruchym ciastem. Na tak przygotowany spód wyłożyć puree z pigwy.
    5. Jabłka obrać, a następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ułożyć je na puree z pigwy. Posypać pozostałym cukrem.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis