Creme Caramel Anny

    Creme Caramel Anny

    3polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 5 osób

    To prosty przepis na klasyczny francuski deser. Teraz będziecie mogli sami w domu przygotować sobie taki wykwintny smakołyk! Trzeba do niego użyć naczynia żaroodpornego albo podobnej blaszki, którą będzie można podgrzewać na kuchence i w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Karmel
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka wody
    • Krem
    • 1/2 litra mleka
    • 3 jajka
    • 100 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Przygotować karmel: do naczynia żaroodpornego wlać wodę i dodać cukier. Gotować na dużym ogniu, aż będzie brązowy. Zdjąć z ognia - na dnie naczynia powinna powstać cienka warstwa karmelu.
    2. W rondelku podgrzać mleko na małym ogniu, ale nie doprowadzić do wrzenia.
    3. W miseczce wymieszać cukier z jajkami.
    4. Wlać mleko do mieszaniny z jajkami. Dobrze wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego, na warstwę karmelu.
    5. Piec przez 40 minut na dolnej półce piekarnika w 175 stopniach C. Nie trzeba wcześniej nagrzewać piekarnika.
    6. Wyjąć z piekarnika i wstawić na godzinę do lodówki.
    7. Przed podaniem przykryć naczynie talerzem, ostrożnie odwrócić je do góry dnem i lekko potrząsnąć, aby karmel też odszedł od naczynia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis