Pierożki z jabłkami Anny

    Pierożki z jabłkami Anny

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do tych smakołyków lubię używać jabłek Granny Smith, bo zachowują kształt i są nieco cierpkie. Podawać na ciepło, tak, jak są lub z dodatkiem lodów waniliowych albo sosu waniliowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 płat ciasta francuskiego
    • 2 jabłka pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka wody
    • 75 g cukru
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 1 żółtko (do posmarowania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę lekko posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jabłka włożyć do rondelka, dodać łyżkę wody.
    3. Dodać cukier i cynamon i gotować na małym/średnim ogniu przez 7-10 minut. Nie mieszać zbyt dużo, bo jabłka się porozpadają.
    4. Rozwałkować (lub rozwinąć) ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wykrawać 4 okrągłe kształty (ok. 12 cm średnicy). Na każdy okrąg nakładać po 2 łyżki jabłek i skleić ciasto, dociskając kciukiem. Posmarować po wierzchu żółtkiem.
    5. Przełożyć na przygotowaną blachę i piec przez 30 minut, aż się przyrumienią.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis