Amerykański apple pie

    Amerykański apple pie

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tego ciasta zawsze dodaję cynamon, ponieważ uwielbiam połączenie cynamonu z jabłkami. Przed podaniem ciasto należy ostudzić, bo nadzienie może być za gorące tuż po wyjęciu z piekarnika. Podawać z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 jabłek pokrojonych na duże kawałki
    • 100 g ciemnobrązowego cukru
    • 1 opakowanie (450g) kruchego ciasta (2 płaty)
    • 1 łyżka wody
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Jabłka wraz z 1 łyżką wody gotować w teflonowej patelni na małym ogniu przez około 15 minut.
    3. Dodać ciemnobrązowy cukier, cynamon i mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia jak tylko zacznie gęstnieć.
    4. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwinąć ciasto i wyłożyć nim formę do ciasta (lub naczynie żaroodporne). Następnie nałożyć do niego jabłka. Przykryć drugim płatem ciasta i przyszczypać brzegi. Na wierzchu ciasta zrobić 4 nacięcia i małą dziurkę na środku, aby para miała ujście. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    5. Piec przez 35 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby przestygło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis