Migdałowe kruche ciasteczka shortbread

    Migdałowe kruche ciasteczka shortbread

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Te maślane kruche ciasteczka są nie tylko pyszne, ale szybko i w łatwy sposób się je piecze - przydatne zwłaszcza wtedy, kiedy spodziewamy się gości!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżeczki cukru waniliowego
    • 120 g cukru
    • 145 g masła
    • 2 łyżki mleka
    • 250 g mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 C.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko, mleko, aromat waniliowy i cukier waniliowy i dobrze wymieszać.
    3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać wprost do masy maślanej, wymieszać aby powstała kula.
    4. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 5 mm. Wykrawać dowolne kształty ciastek.
    5. Układać ciastka na niewysmarowanje tłuszczem blasze pozostawiając co najmniej 3 cm przerwy między nimi. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, aż zaczną się rumienić na brzegach.
    6. Wyjąć z piekarnika. Studzić przez 3 minuty na blasze, a następnie przełożyć na metalową kratkę by całkiem przestygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    AdriannaPordzik-Franiczek
    1

    - - 21 paź 2014

    autor:
    0

    Super smaczne ciasteczka mi wyszły. Jedyne co musiałam zmienić to ilość mąki, dołożyłam jeszcze 3 łyżki, bo ciasto za bardzo mi się do rąk kleiło, ale tak poza tym wszystko poszło jak po maśle :D. - 28 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis