Pierogi ruskie i z kapustą

    Pierogi ruskie i z kapustą

    16polubień
    40min.


    Zrobione przez 304 osoby

    Ten przepis jest jednym z ulubionych przepisów naszej rodziny. Przekazujemy go z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie gotujemy je na Boże Narodzenie, ale można je przygotować na jakąkolwiek specjalną okazję. Jest przy nich trochę pracy, ale się opłaca! Ugotowane pierogi można podsmażyć z cebulką i podać ze śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Farsz na pierogi z kapustą
    • 2 łyżki masła
    • 50 g cebuli
    • 200 g kapusty kiszonej, odcedzonej i posiekanej
    • sól i pieprz do smaku
    • Farsz na pierogi ruskie
    • 3 łyżki masła
    • 80 g cebuli
    • 400 g zimnych ziemniaczków puree
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka białego pieprzu
    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 230 g śmietany
    • 380 g mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Aby przygotować farsz na pierogi z kapustą należy rozpuścić masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i podsmażyć, aż będzie przezroczysta, około 5 minut. Dodać odsączoną kapustę i smażyć przez kolejne 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie przełożyć na talerz i ostudzić.
    2. Aby przygotować farsz na pierogi ruskie należy rozpuścić masło na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i podsmażyć, aż będzie przezroczysta, około 5 minut. Dodać ziemniaczki puree i przyprawić solą i białym pieprzem.
    3. Aby przygotować ciasto należy utrzeć jajka ze śmietaną na gładką masę. Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać do mieszanki ze śmietaną i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ugniatać ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni aż będzie gładkie i zwarte. Podzielić ciasto na pół i rozwałkować jedną połówkę na placek o grubości 4 mm. Powycinać szklanką 9 centymetrowe kółka.
    4. Umieścić łyżkę farszu z ziemniaków na środku każdego kółka. Nawilżyć krawędzie wodą, złożyć na pół i przycisnąć krawędzie widelcem lub palcami, żeby je razem zlepić. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem i farszem z kapusty.
    5. W dużym garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Wrzucić pierogi i gotować przez 3 do 5 minut lub do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Magpie
    autor:
    8

    Pycha pierogi!!! Jest przy nich trochę roboty, ale ile radości dla wszystkich domowych pasibrzuchów!! Gorąco polecam! - 11 lip 2010

    FritzVonBaumann
    2

    I have finally found the recipe for pierogi that prepared my Polish grandmother!!!!!!! Emoticon grin Emoticon grin Emoticon grin I still have some doubts on the " goulash ".... She used onions pancetta paprika butter and flour....Do you know a similar recipes, if yes, can you say it me, please??? - 23 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis