Tarta migdałowa

    Tarta migdałowa

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tarta ze słodkim nadzieniem z kremu migdałowego. Bardzo łatwa!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g cukru pudru
    • 150 g zmielonych migdałów
    • 4 jajka
    • 100 g masła, stopionego
    • 50 g mąki pszennej
    • 250 g gotowego budyniu waniliowego
    • 1 żółtko(do posmarowania)
    • 2 opakowania ciasta francuskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Lekko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia prostokątną blachę.
    2. W misce wymieszać cukier z mielonymi migdałami i z 4 jajkami.
    3. Dodać stopione masło, mąkę i budyń i wymieszać aby powstała jednolita masa.
    4. Jedną płachtę ciasta przykroić i wyłożyć nią dno blachy. Na to wyłożyć masę migdałową, pozostawiając 2 cm od góry wolne. Posmarować brzegi ciasta wodą i przykryć drugą płachtą ciasta. Obkroić brzegi, aby nie wystawały i skleić dwa kawałki ciasta przyszczypując brzegi.
    5. Posmarować po wierzchu żółtkiem i piec przez 30-35 minut, aż się przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis