Migdałowo-pomarańczowe magdalenki

    Migdałowo-pomarańczowe magdalenki

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smakowite ciasteczka dobre na każdą okazję. Uwaga - szybko znikają! Foremki do pieczenia magdalenek można kupić w każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 100 g masła
    • 3 jajka
    • 125 g cukru
    • 2 krople aromatu pomarańczowego lub 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
    • 100 g mielonych migdałów
    • 125 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W mikrofalówce topić masło przez 15 sekund.
    3. Jajka zmiksować z cukrem na lekką i puszysta masę. Dodać stopione masło i dobrze wymieszać. Dodać mielone migdały i aromat pomarańczowy. Ponownie wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
    4. Do każdego zagłębienie a blaszce do magdalenek nałożyć po łyżeczce ciasta - do połowy jej wysokości.
    5. Piec przez około 10 minut, aż ciastka urosną i będą złociste.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis