Kurczak po afrykańsku

    Kurczak po afrykańsku

    34polubienia
    55min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Ten kurczak inspirowany kuchnią afrykańską jest duszony w pysznym sosie, który jest wyjątkowo pyszny i prosty. Podaję go z białym ryżem. To doskonałe danie z kurczaka, kiedy chcesz zjeść coś innego, ale łatwego w przygotowaniu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 6 piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
    • 2 łyżki przyprawy curry
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 500 ml passaty
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, opłukanej i odsączonej
    • 4 łyżki masła orzechowego
    • 50 g świeżych liści kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Do dużego rondla wlać oliwę i zrumienić czosnek smażąc go przez kilka sekund.
    2. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, stale mieszając.
    3. Dodać curry, sól, pieprz, passatę, cieciorkę i masło orzechowe i dusić na małym ogniu przez około 25 minut.
    4. Dodać kolendrę (zachować kilka łodyżek do dekoracji) i dusić jeszcze przez 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dodać kilka łyżek wody.
    5. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, udekorować kolendrą i podawać z białym ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    2

    - - 30 lip 2015

    autor:
    1

    Nie jest to przepis na elegancko dla gości, ale na smaczny obiad rodzinny. Smakowało wszystkim. - 27 kwi 2015

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 20 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis