Kotlety mielone

    Kotlety mielone

    16polubień
    50min.


    Zrobione przez 20 osób

    Złote, miękkie i pyszne kotlety mielone. Najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z buraczkami. Można też zjeść na zimno z chlebem lub z samą surówką.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 kotletów

    • 1 bułka pszenna
    • 1,5 szklanki wody
    • 1 średnia cebula
    • 700 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
    • 1 całe jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • pieprz, sól do smaku
    • 1/3 szklanki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Namoczyć w wodzie całą bułkę. Obrać i pokroić drobno całą cebulę.
    2. Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
    3. Odcisnąć z wody namoczoną bułkę i dodać do mięsnej masy wraz z bułką tartą i przyprawami.
    4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować zgrabne kotlety. Aby farsz nie kleił się do rąk przy formowaniu kotletów, należy ręce zwilżyć wodą.
    5. Smażyć kotlety z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
    6. Przypieczone kotlety podlać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.

    Rada:

    Do kotletów możemy dodać jeszcze np. drobno pokrojone surowe pieczarki a także inne przyprawy, które lubimy. Kotlety te możemy również robić z mięsa wołowego i drobiu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WojciechSzczęsny
    11

    - - 16 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis