Placuszki z cukinii

    Placuszki z cukinii

    61polubień
    50min.


    Zrobione przez 100 osób

    Wyglądem przypominają placki ziemniaczane, ale są dużo delikatniejsze w smaku. Moja cała rodzina się nimi objada, jedni z jogurtem, a inni ze śmietaną i z cukrem. Szybkie i pyszne!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 dość duża cukinia
    • 1-2 jajka
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę, najlepiej na sicie, żeby puściła sok.
    2. Odcisnąć sok z cukinii, przełożyć ją do dużej miski. Dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać więcej bułki tartej i jeszcze jedno jajko.
    3. Rozgrzać w patelni olej (na wysokość 0,5 cm). Nakładać łyżką okrągłe placki i smażyć aż będą rumiane, odwrócić i smażyć z drugiej strony.
    4. Podawać z jogurtem naturalnym lub ze śmietaną i z cukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    29

    Przepis łatwy, ale beznadziejny. flakowate placki ni to słone ni słodkie - daleko im do placków ziemniaczanych; każdy zjadł po jednym , a reszta poszła w kosz; zdecydowanie nie polecam - 27 lip 2012

    laziza
    autor:
    26

    Przepis łatwy, szybki i nie wiem, co trzeba robić, żeby wyszedł niesmaczny. Jest super, ja dodałam jeszcze odrobinkę bazylii i czosnku do niektórych placuszków tak na próbę i też smakują dobrze Bardzo fajne jako dodatek do świeżej sałatki i lub do zupki. Polecam! - 23 kwi 2013

    Efeb13
    autor:
    21

    - 25 lip 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis