Placuszki z cukinii

    (5)
    50 min

    Wyglądem przypominają placki ziemniaczane, ale są dużo delikatniejsze w smaku. Moja cała rodzina się nimi objada, jedni z jogurtem, a inni ze śmietaną i z cukrem. Szybkie i pyszne!

    oleńka

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 105 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 dość duża cukinia
    • 1-2 jajka
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę, najlepiej na sicie, żeby puściła sok.
    2. Odcisnąć sok z cukinii, przełożyć ją do dużej miski. Dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać więcej bułki tartej i jeszcze jedno jajko.
    3. Rozgrzać w patelni olej (na wysokość 0,5 cm). Nakładać łyżką okrągłe placki i smażyć aż będą rumiane, odwrócić i smażyć z drugiej strony.
    4. Podawać z jogurtem naturalnym lub ze śmietaną i z cukrem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (6)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)