Paszteciki z frankfurterkami

    Paszteciki z frankfurterkami

    10polubień
    25min.


    Zrobione przez 7 osób

    Błyskawiczne, doskonałe przekąski! Wystarczy mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego, kilka frankfurterek, a gdy wpadną niezapowiedziani goście w 20 minut można przygotować takie smakołyki. Polecam zwłaszcza do piwa.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 8 frankfurterek
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Ciasto francuskie rozłożyć płasko na blacie. Wzdłuż dolnego brzegu ciasta ułożyć frankfurterki, jedna za drugą, zostawiając margines od dołu szerokości ok. 1,5 cm. Zawinąć ten margines ciasta nad frankfurterkami i lekko zrolować, aby ciasto się skleiło, a "szew" był na dole. Odciąć resztę ciasta. Wałek z kiełbaskami pokroić na kawałki szerokości ok. 1,5 - 2 cm.
    3. Kawałki ciasta z frankfurterkami przekładać na blachę, pamiętając, by "szew" był na dole. Zawinąć w ciasto resztę kiełbasek, powtarzając całą procedurę. Na koniec posmarować paszteciki po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    4. Włożyć blachę do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ciasta francuskiego).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    WiolettaWachelka
    2

    pychotka, i szybkie - 28 sie 2015

    autor:
    1

    przepis jest OK, nie zadna tu eureka, ale smaczny fajany szybki. Ciasto francuskie robilam sam. - 27 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis