Tatar

    (3)
    15 min

    Mięso na tatara musi być bardzo świeże, to samo dotyczy jajek. Dodatki zaś zależą od indywidualnych upodobań - w tym przepisie podaję jedynie podstawowe. Dobry jako przystawka, zakąska, doskonały na imprezy!

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 300 g chudej wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej)
    • 2 żółtka
    • 1 cebula
    • 1 ogórek kiszony
    • 2 marynowane pieczarki (opcjonalnie)
    • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki maggi (do smaku)
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
    • czerwona, ostra papryka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Podzielić na dwie części i uformować z każdej części kulkę. Położyć po jednej kulce mięsa na każdym talerzyku i zrobić w środku wgłębienie.
    2. Ogórki, cebulę i pieczarki posiekać bardzo drobno, ułożyć w kopczykach naokoło mięsa wraz ze szczypiorkiem.
    3. Do zagłębienia w mięsie wbić po żółtku.
    4. Podawać. Przyprawy podać na stół, aby każdy mógł sobie doprawić wedle upodobań.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    damian2n
    autor:
    2

    Szczypiorek nie jest podstawowym składnikiem tatara a tylko ładnie komponuje się kolorystycznie. Przepis nie świetny a normalny ale taki powinien być właśnie tatar. Ja dodałbym jeszcze oliwę.  -  29 mar 2016

    RafałHard
    autor:
    1

    Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.  -  03 paź 2015

    MaciekDróżdż
    0

    Ja przygotowując tatara dodaje do masy także łyżeczkę ostrej musztardy Dijon, dodaje to charakterystycznego ostrego posmaku  -  13 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)