Babka błyskawiczna

    Babka błyskawiczna

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Przepis dostałam od mojej sąsiadki i teraz już zawsze piekę tylko tę babkę - jest znakomita!!!!! Polecam rano z kawką.

    Kinia Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 5 jajek
    • 220 g (1 szkl.) cukru
    • 250 g (1 kostka) margaryny, gorącej roztopionej
    • 170 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 250 g (1 szkl.) mąki ziemniaczanej
    • 1 pełna łyżeczka proszku d/p
    • 16 g (1 torebka) cukru waniliowego
    • dowowolny aromat
    • 2 łyżeczki kakao (jeśli tylko do części ciasta)
    • 2 łyżki kakao (jeśli ma być cała ciemna babka)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Doprowadzić margarynę do wrzenia. Ubić całe jajka z cukrem, a następnie dodawać stopniowo obie mąki zmieszane z proszkiem d/p, zapach i cukier waniliowy. Na końcu wlewać po trochę gorącą margarynę.
    2. Jeśli chcemy uzyskać babkę łaciatą, należy do 1/3 części ciasta dodać 2 łyżeczki kakao lub żeby otrzymać całą babkę ciemną należy dodać 2 łyżki kakao do całego ciasta.
    3. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką. Piec w temp. 175ºC przez około 40 min.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    janinybrzostowskiej20
    2

    Pyszne, dzięki za przepis - 25 kwi 2015

    autor:
    1

    Lubie takie ciasta - miksujesz, wkladasz do piekarnika i gotowe. Szybko, latwo i przyjemnie. - 18 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis