Pasztet luksusowy

    Pasztet luksusowy

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten wspaniały pasztet luksusowy wymaga trochę czasu i wysiłku, ale się totalnie opłaca. Przewżnie robię go na specjalne okazje.

    Jacek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 1-2 szt. wątroby wieprzowej (zależy od wielkości)
    • 1½ kg podgardla
    • 1 kg mięsa (do wyboru: łopatka, szynka, cielęcina, królik)
    • 200 g słoniny
    • 7 łyżek soli (do smaku)
    • 2 średnie cebule, pokrojone na ćwiartki
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 2-3 liście laurowe
    • 3 łyżki Vegety (do masy)
    • 1 łyżeczka pieprzu mielonego (do masy)
    • gałka muszkatołowa mielona (do smaku)
    • 3 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Do osolonej wody dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować w niej podgardle, mięso i słoninę dopóki będzie miękkie. Wątrobę zalać gorącym wywarem z mięsa. Dodać cebulę i gotować przez 10-15 minut. Ostudzić.
    2. Wszystkie składniki wywaru zmielić trzykrotnie maszynką do mięsa. Dodać przyprawy i jajka i dokładnie wymieszać.
    3. Wysmarowane grubo smalcem i obsypane bułką foremki wyłożyć masą pasztetową i piec ok. 1 godz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis